Kött till försäljning, kölista

Örby-Angus-Logo1d.jpgNaturlig föda, naturligt sund – naturligt vis! Kött från gräsbetande ekologisk Angus, Gotlandslamm och vilt.

.

.

 

Vakumförpackat nötkött

Vakumförpackat nötkött

OBS! Jag kommer att avveckla min uppfödning under våren 2018! Gården skall säljas. Så det är sista chansen att beställa.

 

Ni är välkomna att beställa köttlådor av ekologisk, gräsbetande, klimatsmart Angus inför slakt av unga stutar före påsk. Läs mer: 

Om du önskar beställa så betalar du i förskott:

– 4.500 kr för nötLÅDA, eko, Angus (209 kr/kg) ca 23 kg. Obs! Bara 3 st kvar

– 1.500 kr för nötFÄRS, ekologisk, Angus (160 kr/kg) ca 10 kg. Obs! SLUTSÅLD!

till företagskonto, Tarpan AB, pg 480 58 55-6. Ange ditt namn på betalningen.

Du som har beställt och står i kölistan har förbetalat större delen av ditt kött. Resten betalar du när du hämtar ditt kött, när jag vet hur mycket din låda, eller dina delar, kommer att väga.  

Skall du beställa flera olika produkter, vänligen dela upp betalningarna så att jag ser vad du har beställt. Är du ny kund – skicka gärna ett mail så att jag vet vem du är som har betalat. Orbyangus (ad) gmail.com. Gå gärna med i gruppen: Örby Angus på Facebook.

Anledningen till att du betalar merparten innan jag slaktar – är att jag inte kan eller vill hålla lager av fryst kött i någon större utsträckning. Jag föredrar levande djur på bete. Det har också med lagen om kassaregister att göra – jag vill helst inte hantera stora mängder kontanter.

Kölistorna till försäljning utlagda längst ner på denna sida. Så fort jag mottagit din betalning infogar jag dig i önskad kölista.

Nötkött – Black Angus

Jag kan erbjuda kött av hög kvalité. Den höga kvalitén fås genom att djuren växer långsamt under minst: stut 24-30 månader, kviga/ungko 48-60 månader – precis som ett fint vin eller en god ost skall lagras länge!

De är uppfödda enligt ekologiska regler på gårdens egenproducerat gräs,- inga tillsatser förutom saltsten och mineraler. Gräsbete ger ett naturligt omega-3 berikat kött och du slipper betala för massa vatten i köttet. Angusrasen är kända för sin marmorering av köttet, vilket ger smak och mörhet.

Vilken typ av kött föredrar du? På våren slaktar jag stutar som är två-tre år gamla. Det är ett ljusare kött som har mindre fett. På hösten slaktar jag kor som är fyra-fem år gamla. Det är ett mörkare, mer smakrikt kött som är fetare. Köttet slaktas på ett närbeläget slakteri och hängmöras 10 dagar, styckas och vakumförpackas med tydliga etiketter.

Vakumförpackningen är den bevisat bästa metoden för att bevara köttets smak, struktur och kvalité. Mörningen av köttet fortsätter i förpackningen, i långsam takt. Hinner du inte tillaga köttet före utgångsdatum, frys ner det. Köttfärsen bör dock frysas ner direkt!

Volymen varierar något beroende på nötets ursprungsvikt. Genomsnittlig slaktvikt ligger runt 180-220 kg, vilket gör att vikten på en låda kan variera mellan ca 20-27 kg. D v s ungefär vad som får plats i två lådor i en modern frys (men det troliga är att du redan ätit upp en del innan det är dags att lägga i frysen).

Jag brukar beställa anatomisk styckning. Varje låda innehåller ungefär hälften nötfärs i enkilosförpackning och en blandning av 10 stekar: oxfilé (ädel), entrecote (ädel), ryggbiff (ädel), innanlår (stek), rostbiff (stek), fransyska (stek), ytterlår (stek/gryta), nötrulle (stek/gryta), märgpipa (gryta) och högrev (gryta/grilla).

Det är bara när jag slaktar djur som är yngre än 30 månader som jag kan erbjuda t ex T-bone stek eller märg p g a gällande regler.

På höstarna, i september, kan jag även erbjuda kalvkött från dikalv till ett pris av 249 kr per kilo inkl. moms. Kalven är då huvudsakligen uppfödd på kons mjölk. Köttet är ljust, väldigt mört och smaken lite söt av mjölken. Anses som en delikatess i södra Europa. Obs! Krävs minst två beställningar för slakt! Sätt in 4.900 kronor på nämnda företagskonto för att markera att det är kalv du vill ha!

Enstaka detaljer, nötkött

Jag säljer oftast inte andra enstaka detaljer förutom inälvsdelarna (vakuumförpackade och frysta). Ibland kan jag dock ha en del andra styckdetaljer. Skicka ett sms eller mail och fråga.

JUST NU 2017-10-05 FINNS:

– NÖT i kylen: Innanlår, Fransyska, Märgpipa, Oxrulle och Inälvsdelar från ekologiska gräsbetesnöt till salu.

Ring/sms 0708 900 919 om du vill komma förbi och handla. Se nedan:

Nötlever och Tunga säljs separat, fryst, vakumförpackat: 79 kr/kg

Hjärta, Märgben, Njure och Njurtalg (Suet)  säljs separat, fryst, vakumförpackat: 59 kr/kg

Lammkött i låda Nästa försäljning december 2017 (Finns fryst att köpa)

JUST NU 2017-10-02 FINNS:

– LAMM frysta stekar som t ex: Lammentrecote, Lammytterlår, Lammstek med ben, m m från ekologiska gräsbeteslamm . Ring/sms 0708 900 919 om du vill komma förbi och handla.

Ett halvt lamm, välj mellan normalstyckat eller fin/grillstyckat, ca 9-12 kg per låda.

Normalstyckning (159 kr/kg)

• Stek med ben knäckta (bäckenben borttaget)

  • Bogar med ben

• Sadel hel

• Rygg hel

• Slaksida hel

• Hals skivad

• Bringa hel, sågad i bröstben

Vakuumförpackade bitar. (179 kr/kg)

Grillstyckning (179 kr/kg)

  • Stek, skivad med ben

• Slaksida, hel

• Sadel, skivad

• Bog, skivad

• Bringa hel, sågad i bröstben

• Hals skivad

Vakuumförpackade bitar. (199 kr/kg)

.

Lammskinn

IMG_8038 IMG_8014Lammskinn: Konventionell beredning. Tvättbara. Ljus- till mörkgrå pälsskinn från Pälsfår – silverlockar med fantastisk glans: Från 1.800 kr/st.

Fårskinn. Tvättbara. från 3.000 kr/st

20 st lammskinn med färgad och vaxad baksida (cerise, orange, gul, lila, blå)  konventionell beredning 2.400 kr/st (se bilder)

10 st lammskinn med färgad baksida/mocka, konventionell beredning 2.200 kr/st

image5image89 st lammskinn som är ekologiskt beredda 2.000 kr/st 

2 kalvskinn pris 3.500 kr/st – till salu! Samt ett vinterskinn från fullvuxen stut: 24.000 kr

 

.

Viltkött – Rådjur och älg, fryst (begränsad tillgång) SLUTSÅLT!

Ingen tillgång just nu – tyvärr!

 

Beställning

När vi vet hur många som önskar kött – påbörjas slakten. Köttet hämtar du, efter att det har hängmörat minst tio dagar, på Vassunda Örby gård (Se: Öppen gård – upplagt som eget evenemang här på vår webbsida och på Facebook).

.

UPPDATERAD KÖLISTA EKOLOGISK NÖTLÅDA 

Våren 2018

NÖTLÅDA. Slakt av stutar i Mars. Max 8 lådor.

6. …

5. Helena W Erlandsson

4. Marlene & Kimmo Sinervo

3. Agneta & Jan Hellqvist

2. David Jonsson

  1. U F Åberg

.

EKOLOGISK NÖTFÄRS. Max 8 lådor. Slutsåld

8. Lena Westfal

7. Helena W Erlandsson

6. Thomas Glantz

5. Mia & Simon Rosner

4. Elena Högberg

3. Gabrielle Klinghöfer

2. Olena Nikitchenko

1. U F Åberg

.

Välkommen på Öppen gård!